29 February 2004

Nederlander Comello wereldkampioen

Amateur-sterrenkundige en Werkgroeplid Georg Comello uit Roden is uitgeroepen tot wereldkampioen Veranderlijke Sterren Schatten. Vanuit zijn schuurtje in Roden heeft de amateur-sterrenkundige het afgelopen jaar 17.544 sterrenmetingen gedaan. Dat zijn er 4.511 meer dan de nummer twee op de lijst van de The American Association of Variable Star Observers (AAVSO).
Georg1

De Rodenaar is 1 van 775 mensen over de hele wereld die studie maken van zogenoemde veranderlijke sterren. De verandering in helderheid van een ster geeft inzicht in allerlei processen in het binnenste ervan. "Er is geen enkel direct maatschappelijk nut. Het gaat enkel om de wetenschappelijke interesse," zei Georg Comello daarover vorig jaar in een interview. De AAVSO reikt elk jaar een onderscheiding uit voor de sterrenkundige die de meeste observaties heeft gedaan. Georg doet soms zo'n veertig waarnemingen van variabele sterren per uur.

Georg Comello is wetenschappelijk bibliothecaris van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Enkele jaren geleden heeft de Internationale Astronomische Unie een klein planeetje van enkele kilometers groot naar hem vernoemd.