SuperWASP is een survey voor het detecteren van exoplaneten met behulp van de transit methode. SuperWASP bestaat uit twee gerobotiseerde monteringen, elk voorzien van acht CCD-camera’s (2048 bij 2048 pixels), met op elke camera een 200-mm f/1,8 Canon lens. De acht camera’s samen brengen in één keer 490 vierkante graad in beeld. SuperWASP-noord staat op de Roque de los Muchachos Observatory op La Palma (Canarische eilanden), SuperWASP-zuid staat op de South African Astronomical Observatory.

Bij de transit-methode zoeken de astronomen naar de minieme helderheidsafname van een ster die optreedt als een exoplaneet voor de ster langs trekt. Op deze manier heeft SuperWASP ruim 150 hete Jupiters ontdekt. Elke paar minuten worden de opnamen uitgelezen en van honderdduizenden sterren de helderheid gemeten. Op deze manier hebben de onderzoekers van ruim 30 miljoen sterren de lichtkrommen vastgelegd, met gemiddeld 20.000 metingen per lichtkromme.

Op deze manier hebben de bij dit project betrokken astronomen, behalve de hete Jupiters, ook rond de driekwart miljoen mogelijk veranderlijke sterren ontdekt. Het zijn verschillende soorten veranderlijken, zoals allerlei typen pulserende veranderlijken, eruptieve veranderlijken, bedekkingsveranderlijken, vervormde sterren en sterren met die grote stervlekken vertonen. Overigens kunnen zich onder driekwart miljoen mogelijke veranderlijken ook sterren bevinden die niet veranderlijk zijn, maar waarbij de ruis de illusie geeft dat de ster veranderlijk is.

De beroepsastronomen kunnen niet alle lichtkrommen analyseren. Ze roepen het publiek op mee te helpen met het classificeren van de lichtkrommen. Is dit iets voor u? Ga dan naar de Variable Star Zoo en doe mee!