Waarom veranderlijke sterren waarnemen?
Het waarnemen van veranderlijke sterren is een nuttige bezigheid. Je helpt mee met het opbouwen van een database met waarnemingen, waaruit de beroepsastronomen nog jaren in de toekomst zullen putten. Dit betreft vele soorten sterren. Behalve de Mira sterren die periodiek en regelmatig van helderheid wisselen zijn er bijvoorbeeld de cataclysmische veranderlijken, novae in ons eigen melkwegstelsel en supernovae in andere melkwegstelsels. Maar bovenal moet het waarnemen van veranderlijken een leuke bezigheid zijn. Je doet het tenslotte als een zinvolle besteding van je vrije tijd. Neem bijvoorbeeld het volgende plaatje. Dit sterrenbeeld herkennen zal geen enkele sterrenliefhebber veel problemen opleveren. Voor je naar beneden scrolt, kijk eens goed of je iets opvalt aan het plaatje.
Is je iets opgevallen? Nee dus. Het sterrenbeeld Ursa Major oftewel De Grote Beer staat bij ons altijd boven de horizon, en afhankelijk van het seizoen in het Noorden, Noordoosten of Noordwesten. Maar stel dat je op een avond nietsvermoedend naar buiten stapt, wat naar de hemel kijkt en je ziet De Grote Beer als volgt:
Eén van de sterren is opeens 4 magnitudes helderder geworden. Je kunt rustig aannemen dat je hart een beetje harder gaat kloppen en dat je je afvraagt of je getuige bent van een nieuwe nova of zelfs een supernova. De kans dat je dit ziet gebeuren is echter erg klein.
Niet als je regelmatig de cataclysmisch veranderlijke SS Cyg waarneemt! Deze neemt elke 50 - 60 dagen opeens 4 magnitude in helderheid toe, van magnitude 12 tot magnitude 8, en is hiermee al met kleine telescopen continu waar te nemen. Wil je ook eens een dergelijke uitbarsting zelf ervaren? Neem dan contact met ons op, vraag om kaarten van bijvoorbeeld SS Cyg en neem deze ster gedurende een paar maanden iedere heldere nacht waar. Je zult dan vrijwel zeker een uitbarsting meemaken, en voor je het weet ben je ook verslaafd aan het waarnemen en schatten van veranderlijke sterren!